Martisor

Traditii de Martisor….

Inca de pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau confectionate  din timpul iernii,ele  incepand sa fie purtate din ziua de 1 Martie. Pe atunci martisoarele erau fie niste pietricele colorate in alb si rosu insirate pe o ata, fie o moneda (sau mai multe) legate cu fire subtiri de lana albe si negre (in unele locuri alb cu rosu). Dacii credeau ca martisoarele aduc noroc si le purtau  pana cand infloreau copacii.

Azi, banutul purtator de noroc al dacilor aproape ca a disparut,el fiind inlocuit de  simboluri purtatoare de noroc-trifoi cu patru foi,potcoave,cosari,din metal sau din sticla, inimioare , pietricele frumos colorate,floricele in rasina transparenta,scoici… sau orice poate atrage un cumparator grabit sau in pana de idei.

In zilele noastre, obiceiul este ca fiecare  femeie (doamna sau domnisoara) sa primeasca macar  un martisor. Orice barbat care se respecta ofera persoanei iubite,fiicei,mamei,bunicii,colegei…. un martisor, reprezentantele sexului frumos mandrindu-se in aceasta zi cu martisoarele primite.

Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta  cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.